Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (2024)

Klik hier voor een samenvatting

Toegang tot het dark web: veiligheid eerst

Voor toegang tot het dark web heb je een speciale browser nodig. Tor is zo’n browser. Maar voor je het dark web opgaat moet je weten hoe je dat veilig doet. Volg daarom de volgende stappen.

  1. Download en installeer Tor via de officiële website.
  2. Installeer een goede antivirus met ingebouwde firewall, zoals Norton.
  3. Zet je VPN aan voor extra online veiligheid. Wij raden hiervoor NordVPN aan.
  4. Start Tor op.
  5. Stel de browser zo in dat er geen scripts gerund worden.
  6. Pas het beveiligingsniveau aan naar het meest veilige niveau.
  7. Ga naar de website die je wilt bezoeken op het dark web.

NordVPN

Aanbieding

Krijg tot 73% korting + 3 maanden gratis bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Wil je veilig het dark web bezoeken? Lees dan vooral onzeuitleg en tipshieronder.

Over het dark web, of darknet, doen veel cowboyverhalen de ronde. Dat is niet voor niets, want het dark web is niet zonder risico’s. Je kunt data lekken of een virus binnenhalen. Daarnaast wordt het dark web vaak voor illegale doeleinden gebruikt.

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? Door ons uitgebreide stappenplan te volgen, krijg je veilig toegang tot het dark web. Zo ben je beter beschermd tegen kwaadwillenden zoals hackers en oplichters.

Hoe kom je op het dark web? Een stappenplan

We hebben een stappenplan gemaakt om je veilig toegang tot het dark web te geven. Lees alles zorgvuldig door voordat je het dark web bezoekt.

  1. Weet wat je op het dark web wilt doen
  2. Neem voorzorgsmaatregelen
  3. Gebruik speciale software voor je online anonimiteit
  4. Controleer of je geen IP-, DNS- of WebRTC lek hebt
  5. Download Tor van de officiële website
  6. Verander het beveiligingsniveau naar veiligst en schakel scripts uit
  7. Gebruik extra anonieme diensten
  8. Vermijd logins, plug-ins en abonnementen
  9. Gebruik cryptocurrency bij betalingen
  10. Sluit alles af zodra je klaar bent

Besef dat je nooit 100% veilig bent

Zelfs als je alle stappen goed uitvoert, kan er iets misgaan. Je bent nooit 100% veilig op het internet, en zeker niet op het dark web.

Hackers proberen constant nieuwe manieren te vinden om beveiligingsmaatregelen te omzeilen of kwetsbaarheden uit te buiten. Er bestaat ook altijd een kans dat je per ongeluk persoonlijke informatie weggeeft of op een verkeerde link klikt.

Onze aanbeveling is om hoe dan ook altijd een VPN te gebruiken zoals NordVPN. Dit is een vertrouwde VPN-provider die ervoor zorgt dat jouw IP-adres verborgen blijft, ongeacht welke website je bezoekt. Zo zien kwaadwillenden niet jouw echte locatie en ben je een stuk veiliger wanneer je het dark web bezoekt.

Bescherm jezelf op het dark web met NordVPN

Belangrijk!

Je kunt veel doen om je online veiligheid op het dark web te beschermen, maar gegarandeerd veilig ben je nooit. Als je via het dark web een virus binnenhaalt, dan vormt dit sowieso een risico, ook met een VPN-verbinding.

1. Weet wat je op het dark web wilt doen

Het lijkt logisch, maar het is het veiligst als je weet waarom je op het dark web surft. Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van bijvoorbeeld malware of phishing. Hier volgen voorbeelden van redenen om het dark web te bezoeken en zaken waarop je kunt letten.

  • Je bent nieuwsgierig of wilt onderzoek doen.
  • Je wilt als klokkenluider misstanden of gevoelige informatie naar buiten brengen.
  • Je wilt gebruikmaken van websites of media die op een andere manier niet beschikbaar zijn (bijvoorbeeld nieuwssites of sociale media in landen met censuur).
  • Je wilt het dark web gebruiken om veilig en anoniem te communiceren.

Zorg er altijd voor dat je weet hoe je veilig het dark web gebruikt. Het dark web staat bekend om illegale dingen. Dit is echter niet altijd terecht. De meeste cybercrime vindt plaats op het reguliere internet. Ook klopt het niet dat het dark web illegaal is – in ieder geval niet in Nederland.

Wil je misstanden naar buiten brengen? Zorg dan dat je weet hoe je anoniem melding maakt voordat je het dark web opgaat.

Kijk ook uit met het downloaden van media, niet alleen omdat dit illegaal kan zijn, maar ook omdat je malware binnen kunt halen.

2. Neem voorzorgsmaatregelen

Door zo min mogelijk sporen achter te laten op het dark web, houd je jouw gegevens veilig. Op die manier heeft een hacker weinig informatie om te misbruiken.

Belangrijk!

Browse zeer gericht, klik niet op verdachte links, deel nooit persoonlijke of gevoelige informatie en gebruik veilige, sterke wachtwoorden.

Neem daarnaast de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Sluit alle niet-essentiële apps en diensten af, bijvoorbeeld Netflix, OneDrive of wachtwoordmanagers. Zo voorkom je dat persoonlijke informatie via deze apps wordt gelekt als een cybercrimineel toegang heeft gekregen tot jouw computer.
  • Bedek je webcam. Het is verbazingwekkend makkelijk om iemands webcam te hacken.
  • Schakel de locatie van je computer uit. Naast je IP-adres kan ook je computer jouw locatie weggeven.
    • Windows 10-gebruikers schakelen hun locatie uit bij ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatie’ > Klik op ‘Wijzigen’ onder het kopje ‘Toegang tot locatie toestaan op dit apparaat’ om deze uit te zetten en klik op ‘Wissen’ onder het kopje ‘Locatiegeschiedenis’.
    • Windows 11-gebruikers gaan naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy en beveiliging’ > ‘Locatie’ > Zet het schuifje naast ‘Locatieservices’ op ‘Uit’. Eventueel klik je onderaan bij ‘Locatiegeschiedenis’ op ‘Wissen’.
    • Voor macOS: ‘Systeeminstellingen’ > ‘Beveiliging en Privacy’ > ‘Privacy’ > kolom ‘Locatievoorzieningen’.
    • Voor live OS-gebruikers: je locatie wordt standaard verborgen op deze besturingssystemen.

Daarnaast is het goed om de beveiliging van Tor of je gewone browser te controleren, om tracking tegen te gaan. Dit kan via Cover Your Tracks: met één simpele klik controleert deze website of je browser beveiligd is tegen advertentie-trackers, onzichtbare trackers en zogenaamde ‘acceptabele advertenties’.

Let op!

Sommige virusscanners blokkeren Cover Your Tracks vanwege de iframe-code in de trackersimulator. De website is van de Electronic Frontier Foundation (EFF), een Amerikaanse stichting die zich inzet voor digitale privacy en vrijheid van meningsuiting. Dit is een betrouwbare non-profitorganisatie die al sinds 1990 bestaat.

2a. Gebruik goede antivirussoftware

Zorg ervoor dat je goede antivirussoftware geïnstalleerd hebt die helemaal up-to-date is. Op het ongereguleerde dark web loop je een hoger risico op het per ongeluk downloaden van malware.

Een antivirusscanner scant je apparaat constant op malafide software en verwijdert deze. Nog beter is het wanneer een antivirus ook een ingebouwde firewall heeft. Dan voorkom je dat je malware downloadt van het internet.

We hebben de bekendste antivirusprogramma’s getest en onze aanrader is Norton 360. Het is de enige antivirus die in tests een score van 100% antivirusdetectie behaalt. Met Norton ben je dus verzekerd van eersteklas bescherming.

Via de link hieronder kun je nu met korting een abonnement afsluiten.

Claim je korting bij Norton

3. Gebruik speciale software voor je online anonimiteit

We raden aan om altijd een VPN te gebruiken als je het dark web opgaat. Een VPN versleutelt namelijk je internetverkeer en voorkomt dat je persoonsgegevens lekt. Een VPN is gemakkelijker te gebruiken voor doorsnee internetgebruikers.

Een andere optie is om gebruik te maken van alternatieve mobiele besturingssystemen, zoals Tails of Whonix. Zij ondersteunen vaak geen VPN’s.

Deze systemen slaan echter vaak niets op jouw eigen computer op. Daardoor is wat jij binnen het systeem doet, niet naar jou te herleiden. We leggen beide opties hieronder uitgebreid uit.

3a. Gebruik een goede VPN

Tor, de browser die je nodig hebt voor toegang tot het dark web, kent de nodige kwetsbaarheden. Wij raden daarom aan om altijd een VPN te gebruiken, zeker als je met Tor dark web-websites wilt bezoeken.

Een VPN leidt jouw internetgebruik via een externe server, waardoor je online gedrag niet aan jou gekoppeld kan worden (tenzij je zelf persoonsgegevens prijsgeeft). Je bent met deze software dus anoniemer en veiliger.

In het belang van je veiligheid raden wij aan indien mogelijk eerst met een VPN te verbinden, en vervolgens het Tor-netwerk op te gaan. Aangezien Tor met het dark web wordt geassocieerd, is het riskant als derde partijen zien dat je Tor gebruikt.

VPN’s daarentegen zijn vrij normaal om te gebruiken. Ook voorkomt een VPN dat malafide beheerders van exit-nodes jouw data in handen krijgen.

NordVPN is onze aanrader als je met Tor het dark web wilt bezoeken. Deze VPN-provider is de beste dark web-VPN en staat tevens bovenaan ons lijstje met overall beste VPN’s.

NordVPN laat je meerdere apparaten tegelijk beschermen met sterke encryptie. Ook biedt NordVPN veel veiligheidsmogelijkheden waaronder ‘Onion Over VPN’-servers. Deze servers bieden extra bescherming tegen DDoS-aanvallen.

NordVPN

Onze keuze

Aanbieding

Krijg tot 73% korting + 3 maanden gratis bij een tweejarig abonnement!

Vanaf

€ 3.09

9.3

  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs

BezoekNordVPN

Je kunt de dienst bovendien gratis uitproberen met NordVPN’s geld-terug-garantie.

3b. Installeer een alternatief besturingssysteem

Helaas is Windows 11 niet het beste besturingssysteem voor het behoud van je privacy. Dit is omdat Windows 11:

  • Je data standaard synchroniseert. Browsergeschiedenis en openstaande websites, app-instellingen en verbonden wifi-hotspots worden allemaal bijgehouden.
  • Je apparaat (pc, laptop of smartphone) standaard koppelt aan een uniek adverteerders-ID.
  • Via Cortana gebruikersdata kan verzamelen. Cortana verzamelt je toetsaanslagen, zoekopdrachten, microfoonopnames, kalenderdata, muziek afspeellijsten en aankopen.
  • Allerlei persoonlijke informatie kan verzamelen. Windows houdt je identiteit, wachtwoorden, interesses, gewoontes, contactgegevens en locaties bij.

Criminelen kunnen al deze gevoelige informatie van jou hacken. Gelukkig kun je wel veel van de Windows-instellingen veranderen.

Een nog beter idee is om een mobiel besturingssysteem met extra bescherming te gebruiken, zoals Tails, Whonix of Qubes OS als je het dark web induikt. Deze systemen draaien via een USB-flash drive of ‘virtual machine’.

Virtual machines draaien buiten jouw eigen computeromgeving. Zo laten ze geen enkel gebruiksspoor op jouw computer achter. Als iemand jouw computer hackt, vindt deze persoon dus niets over jouw dark web-bezoeken.

Ook heeft de hacker geen toegang tot de bestanden die in jouw persoonlijke besturingssysteem staan. Een ander voordeel is dat je dit soort besturingssystemen makkelijk kunt verwijderen, mocht er iets misgaan.

4. Controleer of je geen IP-, DNS- of WebRTC-lek hebt

Het is mogelijk dat je VPN toch IP- en DNS-informatie lekt. Ook kun je via een reguliere browser, zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, last hebben van een WebRTC-lek.

WebRTC maakt het mogelijk om direct video- of audiogesprekken te hebben via de browser zonder bijvoorbeeld Skype te installeren. De meeste directe video- en audioberichten werken via een ‘peer-to-peer’ verbinding. Deze verbinding heeft jouw exacte IP-adres nodig.

Als je dus in je browser WebRTC aan hebt staan, is jouw echte IP-adres nog steeds te vinden. Dit is zelfs het geval als je een VPN gebruikt.

Dit probleem komt vooral voor bij Google Chrome. Om je hiertegen te beveiligen kun je een speciale extensie genaamd WebRTC Network Limiter toevoegen aan je browser.

Om te controleren of je verbinding goed geanonimiseerd is, kun je naar de volgende websites gaan:

De eerste twee genoemde websites bekijken of je echte adres en locatie te zien zijn. Als de VPN goed werkt, zie je niet je echte locatie, maar het adres van de server die je hebt ingeschakeld.

5. Download de Tor-browser van de officiële website

Om op het dark web te komen moet je de Tor-browser installeren. Op privacy gerichte virtual machines, zoals Tails en Whonix, hebben Tor standaard geïnstalleerd. Windows-, Mac-, Linux- en Android-gebruikers moeten Tor zelf installeren.

Heb je een iPhone? Dan zul je een alternatieve browser zoals OrNET moeten gebruiken om met je smartphone op het dark web te komen.

De Tor-browser is gebaseerd op de code van Mozilla Firefox en gebruikt het Tor-netwerk. Tor is een afkorting van The Onion Router. Het netwerk dankt zijn naam aan de verschillende lagen van encryptie die gebruikt worden en vergelijkbaar zijn met de lagen van een ui.

Let op!

Het is belangrijk dat je de juiste versie van Tor downloadt via de officiële webpagina: https://www.torproject.org/. Er staan namelijk nepversies van de browser met schadelijke software online.

Tip: zorg ervoor dat je niet opvalt

Download altijd de nieuwste versie en installeer updates direct. Zo weet je zeker dat je de veiligste versie van Tor hebt. Het is overigens veiliger om Tor in het Engels te installeren. Een Nederlandstalige versie van de Tor-browser valt namelijk eerder op, waardoor je gemakkelijker te identificeren bent.

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (3)

Hetzelfde principe geldt bij het aanpassen van het Tor-browserscherm. Wanneer je het venster naar de maximale afmeting van je beeldscherm aanpast, is jouw activiteit te herleiden tot een gebruiker met een computerscherm van bijvoorbeeld 1920 bij 1080 pixels.

Naast Tor zijn er ook andere dark web browsers. Tor is echter de veiligste optie.

6. Verander het beveiligingsniveau naar veiligst en schakel scripts uit

In Tor kun je het beveiligingsniveau instellen op laag, gemiddeld of hoog. Uiteraard is ‘hoog’ het veiligst, maar dit niveau vertraagt je internetverbinding en zorgt ervoor dat sommige websites niet goed laden.

Dit beveiligingsniveau schakelt namelijk JavaScript uit. Hierdoor werken sommige video- en audiobestanden niet en worden een aantal lettertypes en iconen niet correct weergegeven.

Het aanpassen van het veiligheidsniveau werkt zo:

  1. Open de Tor-browser.
  2. Klik op het schild-icoontje in de rechterbovenhoek.
    Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (4)
  3. Klik op ‘Change…’.
    Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (5)
  4. Je komt nu bij ‘Security Level’ in het instellingenmenu. Selecteer hier ‘Safer’ of ‘Safest’.
    Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (6)

De optie ‘Safer’ schakelt alleen JavaScript uit op websites die niet met ‘HTTPS’ beveiligd zijn. ‘Safest’ schakelt JavaScript op alle websites uit. Daarnaast hebben de opties nog andere functies, zoals het niet automatisch afspelen van audio en video.

Meer controle over je browser

Je kunt scripts ook handmatig uitschakelen in Tor, zonder het standaard veiligheidsniveau aan te passen. Zo krijg je meer controle over de browser. Dit gaat als volgt in zijn werk:

  1. Typ het volgende in de Tor-browser: ‘about:config’.
  2. Klik op ‘Accept the Risk and Continue’.
  3. Typ dit in het zoekveld van de pagina die nu verschijnt: ‘xpinstall.signatures.required’.
  4. Dubbelklik hierop.
  5. Zorg dat de waarde op ‘false‘ staat. Dit betekent dat scripts zijn uitgeschakeld.
    Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (7)

Als je scripts voor je dagelijkse internetgebruik buiten de Tor-browser wilt uitschakelen, dan is het op verschillende manieren ook mogelijk om JavaScript uit te schakelen in Firefox, Edge, Chrome, Safari of Samsung Internet.

JavaScript uitschakelen helpt je namelijk ook te beschermen tegen deze vorm van cybercrime.

7. Gebruik extra anonieme diensten

Zelfs als je geheel anoniem via het dark web browset, kan het gebruik van online diensten toch je identiteit prijsgeven. Veel van deze diensten gebruiken namelijk cookies, trackers en scripts om specifieke informatie over jou te verzamelen.

Daarom kun je beter diensten gebruiken die je privacy beschermen. Hieronder vind je een overzicht met handige online tools voor dit doel.

Anonieme zoekmachines

Het gebruik van een anonieme zoekmachine is een goede manier om je online privacy te beschermen. Een voorbeeld van een goede anonieme zoekmachine is DuckDuckGo.

Die is op het dark web te vinden onder dit adres: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/.

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (8)

DuckDuckGo is een zoekmachine waarmee je overal op het wereldwijde web uit de voeten kunt. De zoekmachine slaat je zoekgeschiedenis niet op en maakt geen gebruikersprofielen aan. Je privacy is bij DuckDuckGo dus in goede handen.

Bovendien toont DuckDuckGo .onion-sites. Het is daarom een van de weinige reguliere zoekmachines waar je iets aan hebt op het dark web. Andere anonieme zoekmachines die zowel binnen als buiten het dark web werken, zijn:

Veilig met documenten werken

Voor het beveiligen van je bestanden met encryptie zijn er meerdere geschikte opties. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • PeaZip is een betrouwbare en gratis bestandsmanager met open-source software. PeaZip ondersteunt 181 verschillende soorten bestandstypes. Als je bestanden van of naar het dark web uploadt, is het slim om deze te versleutelen. PeaZip is helaas niet beschikbaar voor macOS. Voor dit besturingssysteem is Keka een goed alternatief.
  • Als je een anonieme en veilige optie zoekt voor Google Docs kom je terecht bij Etherpad. Deze software is volkomen open-source en je hoeft je niet te registreren om het te gebruiken. Je gegevens blijven dus privé.
  • Een andere optie is Cryptpad. Hier kun je online teksten schrijven, spreadsheets maken of presentaties in elkaar zetten. Niemand kan bij deze bestanden totdat je de sleutels aan iemand geeft.
  • Om al je bestanden te delen is OnionShare een geschikte optie. Deze software is beschikbaar voor Windows, macOS en Ubuntu. Met OnionShare kun je bestanden van alle groottes sturen via een webserver.

Let op!

Bestanden downloaden van het dark web raden we alleen aan als je absoluut zeker weet wat je binnenhaalt.

Videobellen (VoIP)

Om te videobellen kun je gebruikmaken van Linphone of Mumble. Linphone is gratis en open-source. Het kan gebruikt worden voor Windows, macOS, iOS, Android en GNU/Linux. De software ondersteunt bovendien end-to-end encryptie.

Mumble is specifiek bedoeld voor tijdens het gamen. Mumble houdt geen logs bij en neemt geen gesprekken op. Het heeft echter geen end-to-end encryptie. De software is beschikbaar voor Windows, macOS, iOS, en Ubuntu.

Anoniem (e-mail)berichten sturen

Om anoniem online berichtjes te versturen kun je terecht bij:

  • Signal
  • Telegram.
Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (9)

Ook is het mogelijk om anoniem te mailen met:

  • Een beveiligde e-maildienst met end-to-end encryptie zoals ProtonMail.
  • Een tijdelijke e-maildienst of ‘burner’ zoals TempMail en Guerrillamail (bijvoorbeeld om bij een website te registreren).

8. Vermijd logins, plug-ins en abonnementen

In veel browsers kom je plug-ins tegen. Die laten details over je identiteit en locatie achter. Ook is jouw combinatie van plug-ins en andere browserinformatie tot op zekere hoogte uniek en dus te traceren. Het is dus beter om deze niet te gebruiken tijdens het surfen op het dark web.

Ook is het voor je privacy goed om geen accounts aan te maken. Zodra je ergens ingelogd bent met een account, worden alle activiteiten vanaf dat moment gekoppeld aan dat gebruikersprofiel.

Inlogactiviteiten kun je helaas niet altijd vermijden. Voor sommige sites op het dark web moet je namelijk uitgenodigd worden en een account aanmaken.

Als je een gebruikersprofiel aanmaakt op een website, gebruik dan een tijdelijk of wegwerp e-mailadres (zoals genoemd bij stap 7). Daarnaast is het essentieel om een sterk en uniek wachtwoord aan te maken.

Let op!

Zorg dat je nooit online bankiert terwijl je op het dark web zit. Vul er nooit je bank- of inloggegevens in. Als je toch iets wilt kopen op het dark web, doe dit dan met cryptocurrency.

9. Gebruik cryptocurrency bij betalingen

Op het dark web vind je meerdere marktplaatsen waar je van alles kunt kopen. Het meest bekende en beruchte voorbeeld van een dark web-marktplaats was Silk Road, al is deze inmiddels uit de lucht gehaald door Amerikaanse autoriteiten.

Veel van de markten op het dark web houden zich bezig met criminele activiteiten, zoals illegale handel in bijvoorbeeld drugs, maar er zijn ook legale producten te vinden.

Met cryptocurrency’s, zoals Bitcoin, behoudt zowel de koper als de verkoper grotendeels zijn of haar anonimiteit. Daarnaast zijn er ook cryptocurrency’s die specifiek gericht zijn op privacy. Deze worden ook wel privacycoins genoemd, en zijn naast Bitcoin erg populair op het dark web. Twee bekende privacycoins zijn Monero en Zcash.

Kom je iemand op het dark web tegen die een transactie via een reguliere bank wil regelen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een oplichter, hacker of spion. Wees sowieso altijd voorzichtig en zorg dat je op de hoogte bent van de wet voordat je iets aanschaft.

10. Sluit alles af zodra je klaar bent

Zodra je klaar bent met browsen op het dark web, moet je alles goed afsluiten. Dit geldt voor alle programma’s en websites en de gehele Tor-browser. Ook bijvoorbeeld Tails of een ander specifiek besturingssysteem moet je afsluiten na gebruik.

Sluit dus alles netjes af en ga dan pas terug naar je reguliere besturingssysteem. Voor de zekerheid kun je het beste je computer opnieuw opstarten.

Het dark web bezoeken zonder Tor

De anonieme Tor-browser is niet de enige manier om het dark web te bereiken. Tegenwoordig kun je door middel van een speciaal project van Tor, Tor2web, ook zonder de Tor-browser dark webpagina’s bezoeken.

Tor geeft zelf echter aan dat dit veel minder veilig is dan de browser. Het is op deze manier namelijk veel eenvoudiger voor cybercriminelen om jouw identiteit te achterhalen, of zelfs om je pc te infecteren met virussen en andere malware.

Ook via andere software zoals I2P en Freenet kun je het dark web bereiken, maar ook dit is minder veilig. Bovendien krijg je dan nog geen toegang tot alle onion-websites die wel via Tor bereikbaar zijn.

Wij raden je dus aan om het dark web alleen te bezoeken via de Tor-browser – en met een VPN (Virtual Private Network) voor extra veiligheid!

Surf veilig op het dark web met NordVPN

Wat is er te vinden op het dark web?

Het dark web heeft een air van spanning en mysterie om zich heen, en het heeft ook zeker zijn positieve kanten. Zo zijn er verschillende interessante websites op het dark web te vinden. Misschien wil je er dus gewoon eens rondkijken.

Let op!

Het dark web is minder gereguleerd dan het surface web. Als je zomaar op links klikt, heb je voor je het weet je computer vol malware. Om je een handje te helpen, hebben we hieronder een tabel met enkele websites die als startpunt kunnen dienen.

Type siteLinks
Forum– Dread (Reddit van het dark web): http://dreadytofatroptsdj6io7l3xptbet6onoyno2yv7jicoxknyazubrad.onion/
– End Chan: http://enxx3byspwsdo446jujc52ucy2pf5urdbhqw3kbsfhlfjwmbpj5smdad.onion/
-8Chan : http://4usoivrpy52lmc4mgn2h34cmfiltslesthr56yttv2pxudd3dapqciyd.onion/
Zoekmachine– DuckDuckGo: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/
– The Hidden Wiki: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/
Blog– Tor Metrics: http://hctxrvjzfpvmzh2jllqhgvvkoepxb4kfzdjm6h7egcwlumggtktiftid.onion/
Nieuwssite– New York Times: https://www.nytimesn7cgmftshazwhfgzm37qxb44r64ytbb2dj3x62d2lljsciiyd.onion/
– BBC News: https://www.bbcnewsd73hkzno2ini43t4gblxvycyac5aw4gnv7t2rccijh7745uqd.onion/
– ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Wat zijn .onion-adressen?

Veel websites op het dark web hebben een URL die eindigt op .onion. Als je zo’n webadres invult in je normale browser, krijg je geen resultaten. .onion-sites zijn namelijk niet voor iedereen toegankelijk; je bereikt ze alleen als je speciale browsers zoals Tor gebruikt.

Je kunt in de Tor-browser bovendien instellen dat .onion-adressen altijd voorrang krijgen. Als je dan op de reguliere website van bijvoorbeeld BBC News terechtkomt doordat je de website opzoekt op DuckDuckGo, dan re-direct de browser je automatisch naar de .onion-versie van de site.

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (10)

Conclusie: hoe kom je op het dark web en blijf je veilig?

Als je het stappenplan in dit artikel volgt, kun je het dark web op een redelijk veilige manier bezoeken. De volgende software is essentieel om het dark web op te gaan:

  • Een goede antivirus, zoals Norton 360.
  • Een betrouwbare VPN zoals NordVPN.
  • De Tor-browser.

Hoe voorzichtig je moet zijn, hangt onder andere af van wat je van plan bent te doen op het dark web. Als je alleen op een dark web-forum wat discussies wilt lezen, is het niet nodig om de meest strikte voorzorgsmaatregelen te treffen. Mensen die bijvoorbeeld staatsgeheimen willen lekken, moeten natuurlijk veel meer doen om ‘veilig’ te blijven op het dark web.

Een laatste advies: als je niet zeker weet wat je op het dark web te zoeken hebt, is het waarschijnlijk een slimmer idee om het bij de talloze websites op het surface web te houden. Ook hier is het natuurlijk belangrijk om veilig te blijven, maar er hangen minder risico’s aan.

Blijf veilig op het web met NordVPN

Toegang tot het dark web: veelgestelde vragen

Heb je snel een antwoord op je vraag over het dark web nodig? In deze FAQ beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem dan in de reacties.

Hoe kom je op het dark web?

Het dark web is onderdeel van het deep web. Om sites op het dark web te bezoeken moet je de Tor-browser of een soortgelijke browser gebruiken. Dit soort browsers staan je toe speciale dark web-URL’s te bezoeken.

Er zijn ook manieren om het dark web op te gaan met jouw mobiel.

Hoe download ik de Tor-browser?

De Tor-browser download je via de officiële website van The Tor Project: www.torproject.org.

Wat is een dark web website?

Een dark web-website is een website die een .onion extensie heeft in de URL. Je kunt dit soort sites alleen bezoeken met een speciale browser, zoals Tor.

De media spreken vaak over dark web-websites alsof het websites zijn waar alleen illegale praktijken plaatsvinden. Dit is echter niet altijd het geval.

Hoe kom ik op een dark web website?

Wanneer je in je speciale browser zit met toegang tot het dark web, kun je jouw weg vinden door gebruik te maken van The Hidden Wiki of de DuckDuckGo zoekmachine. Een website van het dark web heeft een .onion-extensie in de URL. Deze websites zijn vaak moeilijk te onthouden, omdat ze bestaan uit een lange reeks van letters en cijfers.

Wat is de Hidden Wiki?

De Hidden Wiki is een website op het dark web die een beetje lijkt op Wikipedia. Op deze site wordt gelinkt naar andere websites op het dark web. Veel nieuwkomers gebruiken deze site om hun weg te vinden.

Wat is DuckDuckGo?

DuckDuckGo is een zoekmachine, net zoals bijvoorbeeld Google of Bing. DuckDuckGo houdt echter geen gebruiksgegevens van je bij en toont in zijn resultaten ook .onion-websites.

Voor meer informatie over DuckDuckGo en hoe deze zoekmachine je anonimiteit vergroot lees je ons artikel over de zoekmachine.

Kan iedereen op het dark web?

Ja, in principe kan iedereen het dark web bezoeken. Het enige dat je nodig hebt is de Tor-browser. Ook is het goed om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals het gebruik van een VPN en een virusscanner. Met ons stappenplan krijg je veilig toegang tot het dark web.

Is het gebruik van het dark web illegaal?

Het dark web zelf is in de meeste landen niet illegaal. In Nederland is het in ieder geval legaal om het dark web te bezoeken. Wel is het zo dat sommige mensen het dark web gebruiken voor illegale activiteiten en handel. Desondanks zijn er ook veel legale redenen om je op het dark web te bevinden.

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (11)

David Janssen

Cybersecurity analist

David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO’s en de private sector als cybersecurity- en VPN-deskundige en adviseur.

Meer artikelen uit de sectie Anoniem Browsen

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (12)

E-mailalias aanmaken: mailen zonder je privémail te delen

10 juni 2024

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (13)

Brave-browser: hoe veilig is deze browser echt?

18 juli 2024

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (14)

Wat is een IP-adres en hoe werkt het?

16 juli 2024

Hoe kom je op het dark web op een veilige manier? (2024)

References

Top Articles
How To Make Words That End In “S” Possessive
The possessive in English - Essential English grammar
Strange World Showtimes Near Amc Brazos Mall 14
Jody Plauche Wiki
Fnv Mr Cuddles
Memphis Beauty 2084
Restaurants Near Defy Trampoline Park
Mets Game Highlights
On Trigger Enter Unity
Wgu Academy Phone Number
Allegra Commercial Actress 2022
Rimworld Prison Break
Tinyzonetv.to Unblocked
Nyu Paralegal Program
Rhiel Funeral Durand
Okay Backhouse Mike Lyrics
Waitlistcheck Sign Up
Tethrd Coupon Code The Hunting Public
10425 Reisterstown Rd
Omaha Steaks Molten Lava Cake Instructions
Vegamovies Marathi
Twitter claims there’s “no evidence” 200 million leaked usernames and email addresses came from an exploit of its systems
Oh The Pawsibilities Salon & Stay Plano
25+ Twitter Header Templates & Design Tips - Venngage
R Toronto Blue Jays
Milwaukee Nickname Crossword Clue
Lil Coffea Shop 6Th Ave Photos
Произношение и транскрипция английских слов онлайн.
Qcp Lpsg
Acnh Picnic Table
Wo liegt Sendenhorst? Lageplan und Karte
Phasmophobia Do As I Command Challenge
Slim Thug’s Wealth and Wellness: A Journey Beyond Music
Grand Forks (British Columbia) – Travel guide at Wikivoyage
Vernon Autoplex
Weather Tomorrow Hourly At My Location On Netflix Movies
Blue Beetle Showtimes Near Regal Independence Plaza & Rpx
Walmart Apply Online Application
Kcu Sdn
Rage Of Harrogath Bugged
Limestone Bank Hillview
Congdon Heart And Vascular Center
Z93 Local News Monticello Ky
Incident Manager (POS & Kiosk) job in Chicago, IL with McDonald's - Corporate
4225 Eckersley Way Roseville Ca
Green Press Gazette Obits
4Myhr Mhub
Busted Newspaper Lynchburg County VA Mugshots
Akc Eo Tryouts 2022
Transportationco.logisticare
C Weather London
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5639

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.